Het verschil tussen klassieke schoenen en skateschoenen

Net begonnen skaten, of al langer bezig? Je merkt dat je schoenen erg snel verslijten omdat ze niet aangepast zijn aan je skateboard? Wij leggen uit hoe dit komt en waar je op kan letten om in de toekomst duurzamere skateschoenen aan te schaffen.

Stevigheid

Skateschoenen worden op strategische plaatsen verstevigd. Zo heb je extra rubber aan de zool die over je griptape zal schuren. Let op! Deze gaat langer mee, maar is niet onverwoestbaar. Als je ziet dat het rubber verdwijnt kan je deze terug opvullen met Shoe Goo. Dit is een doorzichtige silicone die als vervangend rubber zal spelen, zodat er geen gaten in de schoenen komen.

Naast extra rubber aan de zool zal je bij skateschoenen vaak zien dat de zool aan de schoen genaaid is in plaats van geplakt. Door de vele bewegingen die je maakt zal lijm snel los komen en zal de zool dus gescheiden worden van de schoen. Bij genaaide zolen heb je dit probleem niet!

Comfort en ondersteuning

Tijdens het skateboarden komt er veel impact op de knieën en enkels terecht. Het is dus belangrijk om een goede, ondersteunende zool te hebben om blessuren te vermijden. Bij gespecialiseerde skateschoenen is dit altijd het geval. Zo heeft Vans de PopCush inlegzool, Globe de Shockbed inlegzool en DC de Impact inlegzool.

Buitenzool

Bij de buitenzool worden 2 technieken veel gebruikt: cupzolen en vulcanised zolen.

Cupzolen bestaan uit 1 geheel, de bovenschoen wordt in de zool gelijmd en gestikt. Cupzolen zijn over het algemeen iets dikker en stijver dan vulcanised zolen. De schoenen zijn wel beter geschikt om impact op te vangen.

Vulcanised zolen bestaan uit 2 delen. Er wordt een rubber gespannen tussen de zool en de bovenschoen. Daarna wordt het rubber in een oven gesmolten zodat alle onderdelen aan elkaar vast zitten. De schoenen hebben een dunnere zool en zijn dus minder stijf. Ook zal je meer boardgevoel hebben met schoenen met gevulcaniseerde zolen.

Conclusie

Skateschoenen kosten dan wel iets meer, maar bij goed onderhoud zal zowel je schoen als je enkel/knie langer mee gaan. Ook als skateboarden niet jouw sport is zullen de binnenzolen veel meer comfort en ondersteuning geven tijdens het wandelen.