Welk surfboard kies ik best?
Eerst wat basiskennis voor de personen die nog niet vertrouwd zijn met het surfen.
Wat is mijn niveau?
De eerste belangrijke stap bij het kiezen van een surfboard is zelfkennis. Wat is mijn niveau? Beginner, intermediate surfer of expert?
Beginner
Als beginnende surfer heb je al wat lessen genomen en kan je op zelfstandige basis een golf inpeddellen en je pop-up doen. Je hebt nog niet de ervaring om golven en vooral de kracht van de oceaan zelf in te schatten. Je hebt dus een board nodig met meer drijfvermogen en stabiliteit zodat je zoveel mogelijk golven kan nemen om zo progressie te maken.
De Intermediate surfer
De intermediate surfer heeft al vele uren in het water doorgebracht en kan, door de golven goed in te schatten, surfen op de greenwaves. Dan wil je een surfboard waarmee je die eerste turns ken doen en betere golven kan beginnen surfen. Hiervoor worden de shapes en manier van surfen belangrijk; longboards, midlengths of shortboards.
De expert surfer
De expert surfer heeft niet meer zoveel hulp van ons nodig en zal waarschijnlijk zeer snel door deze tekst lezen. Hij zal al ontelbare uren in het water hebben gelegen en verschillende soorten van surfboards hebben uitgeprobeerd. Echter op dit niveau zijn de kleinste verschillen in volume, shape en materiaal belangrijk. Ben je op zoek naar die ene magische plank maar heb je wat moeite om hem te vinden? Onder de professionele begeleiding van Matt Marcantuoni kun je jouw surfplank naar je eigen niveau en verlangens samenstellen en alle mogelijkheden samen overlopen.
Welk genre van surfen wil ik?
Longboarden? Shortboarden? Midlengths? Retro of performance? Iedereen heeft een andere stijl van surfen waardoor dit wel een belangrijke keuze is om mee te starten.
De volgende stap is om aan de hand van je gewicht, lengte en niveau van surfen te bepalen wat het beste draagvolume zou zijn voor je toekomstige plank.
Hierbij is het ook belangrijk waar je deze vooral wil gebruiken. Een board voor Belgische condities zal iets meer volume mogen hebben dan een surfboard die je vooral op reis wil gebruiken in krachtigere golven.
Er komt dus heel wat bij kijken, maar met al deze informatie kunnen we beginnen met alle mogelijkheden te overlopen en zo te eindigen bij die ene perfecte combinatie.
We willen je graag rondleiden in de verscheidenheid van soorten, benamingen en belangrijke technische woordenschat eigen aan de surfgemeenschap waar je al deel van uitmaakt of wil uitmaken.
Longboards
Longboarden is met surfboards die groter zijn dan 9 voet. Waarschijnlijk is dat het populairste genre van surfen in Belgie omdat je hiermee het maximum fun hebt wanneer de golven klein zijn (redelijk veel in Belgie dus). Door het groot volume en draagvlak is het veel gemakkelijker om golven te nemen.
Longboarden wordt vaak opgedeeld in twee manieren van surfen; je hebt de klassieke retro longboards waarmee je vooral noserides doet en pivot turns. En je hebt ook de performance longboards: deze worden vooral gebruikt in het buitenland en is bedoeld voor de gevorderde longboarders. Ook shortboarders die een langere plank willen om op kleinere golven dezelfde stijl van surfen willen aanhouden kunnen kiezen voor een performance longboard.
Midlengths
Midlengths zijn surfboards tussen 7 en 8.6 voet. Dit zijn de meest gebruikte lengtes om mee te leren surfen. Beginnerboards met deze afmetingen zijn vaak de beste optie omdat je zeer veel volume hebt. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om in te peddelen in de golven en stabiel je pop up kunt doen.
Je bent echter wel beweegelijker dan op een longboard, waardoor je gemakkelijker kan leren om bochten te nemen.
Natuurlijk heb je ook performance midlengths voor de gevorderde surfers, waarbij je het beste van beide werelden hebt, veel golven nemen en vrij manoeuvreren.
Shortboards
Surfboards met een maximum lengte van 7 voet om te surfen op golven vanaf heup hoogte. Doordat het volume minder is en de plank korter, is dit eerder voor de gevorderde surfer. Met shortboards kan je heel beweeglijk surfen, maar ja verliest stabiliteit. Daardoor is dit ook iets moeilijker voor beginners.
Varianten
Je hebt dan ook step-up boards; deze zijn iets groter en dunner voor de grote krachtige golven. Hybrid boards zijn iets kleiner en dikker waardoor ze perfect zijn voor de kleinere, slappe surf in Belgie.
Verschillende soorten tails en hun functie
Squash tail
Squash tail is de meest voorkomende tail bij shortboards. Deze heeft een gebalanceerde combinatie van controle in je carves en een los gevoel in radicalere topturns. Indien je van plan bent om een gewoon shortboard te kopen en hiermee te surfen in heuphoge tot 2 meter hoge golven raden we deze aan.
Fish tail
Fish tail is populair bij boards die je vooral gebruikt in kleinere golven. Door de uitsparing in het midden van de tail kan water makkelijker weg tijdens topturns waardoor het losser surft. Wanneer je dus op slappere golven iets minder snelheid hebt, kan je hiermee nog altijd een losse topturn uitvoeren. Met een Retro fish is dit zeker belangrijk omdat deze tails extra breed zijn en door de uitsparing van de fishtail merk je het vershil in wendbaarheid.
De combinatie van fin setup met een fishtail heeft veel mogelijkheden, maar dit komt later aan bod.
Roundtail
Rountail is de go-to tail wanneer de golven krachtig worden of wanneer je een powersurfer bent. Het werkt wat tegenovergesteld als de fishtail. De langere outline van de rail zorgt voor meer contole wanneer er veel kracht op de golf zit, of wanneer je zelf veel kracht zet in je turns. Daarom zie je deze tail vooral op step-up boards of high performance short- en longboards.
Fin Setups
De hoeveelheid vinnen die je op je surfboard plaatst hangt heel nauw samen met welke shape, lengte van board en tail die je neemt. Ook de soort condities waar je het board in wil gebruiken, heeft een grote invloed. Zo kan je een surfboard hebben met 5 vinpluggen, hier kan je verschillende fin setups plaatsen om in verschillende condities te kunnen surfen. De grootte van je vinnen wordt bepaald aan de hand van je gewicht en surfcondities.
Single Fin
Dit is vooral van toepassing bij de longboards en midlengts en heeft een retro surfstijl. Door de grotere, enkele vin centraal in de tail kan je op de kleinere surf zeer los surfen. Ook al is je surfboard iets groter. Wanneer de golven krachtiger en groter zijn is dit wel al voor gevorderden omdat je dan goed op je rail moet surfen om de controle te behouden.
Twin Fin
Bij Retro fish surfboards met een brede tail worden vaak twin fins gebruikt. Dit surft los op de rail, maar behoudt controle doordat de vin meer achteraan zit. Op krachtige golven is dit enkel voor gevorderen omdat je goed op de rail moet surfen.
Thruster of 3-Fin
De meest voorkomende fin-setup en ook de meest allround manier van surfen. Elk surfboard, ongeacht de lengte, die een all round shape heeft kun je surfen met een thruster setup. Het geeft surfen een mooie balans tussen controle en losheid in topturns.
Vaak wordt bij shortboards een thruster setup gebruikt, in combinatie met een bepaalde tail wordt het board aangepast voor de condities die je in wilt surfen.
- Thruster + Squash Tail = all round(1m tot 2m)
- Thruster + Fishtail (0,5m tot 1,5m)
- Thruster + Roundtail (1,5m tot 3m)
Quad of 4-Fin
Deze zal je het meest gebruiken wanneer je in zeer krachtige, holle golven surft. Door de plaatsing van de twee buitenste vinnen, achter elkaar dicht bij de rail, zorg je ervoor dat je twee vinnen in de golf hebt wanneer je op een steile kant surft. Hierdoor zal je meer controle hebben en zal je rail beter snijden en vasthouden in de golf.
Daarom zie je deze setup vooral op step up boards of indien je een hybrid board hebt met 5 vin pluggen. Hiermee krijg je de mogelijkheid om dit board te surfen in zowel kleine als grotere golven.
Verschillende materialen
Er zijn dus al zeer veel factoren die een invloed hebben op de keuze van je surfboard en daar bovenop heb je ook nog eens verschillende materialen van surfboards die telkens een andere invloed hebben op je surfen.
Softtops
Iedereen die zijn eerste surfles heeft genomen zal dit waarschijnlijk hebben gedaan op een softtop. Door het grote volume en drijfvermogen zijn dit zeer stabiele boards om de basis van surfen te leren. Ook indien je een ongelukje hebt zal dit minder zware gevolgen hebben dan met een hardtop. Tegenwoordig zie je ook veel kleine hybrid boards in de softtop uitvoering die voor maximum fun zorgen op de kleine dagen.
Beginnerboards
Beginnerboards zijn vaak gemaakt uit een soort Epoxy die vaak wordt gebruikt in de zeevaart. Dit is een heel stevig materiaal dat tegen een stootje kan. Dit is handig wanneer je in het begin nog wat gewoon moet worden aan alle handelingen. Het enige nadeel is dat de surfboards iets zwaarder zijn, maar je zal zeker nog wendbaar genoeg zijn.
PU-Polyester
De meest populaire manier van surfboards maken is met een polyester schuim core, een houten stringer en afgewerkt met een glasvezeldoek van polyster resin. Met deze constructie krijg je zeer lichte surfboards die een goeie flex hebben in de meeste condities. Deze zijn echter wel fragieler waardoor je uit het water voorzichtig moet zijn voor beschadigingen.
EPS Epoxy
Dit is een zeer lichte epoxy, zelfs lichter is dan Polyester en hierdoor meer drijfvermogen heeft. EPS Epoxy is veel wendbaarder wanneer je surft in golven met weinig push. Ook de flexibiliteit is anders waardoor dit board zowel met een houten stringer als met carbon wordt gebruikt. EPS surfboards worden vooral aangeraden voor hybrid surfboards, om in kleine golven te surfen of voor zeer glassy, cleane condities. Voor grotere golven met veel chop zijn Polyester boards meer aangeraden.
Varianten
Je hebt nog erg veel varianten in combinatie met elk hun eigen voor-en nadelen, te veel om op te noemen. Daarvoor ben je altijd welkom in de shop, dan kunnen we deze met een kopje koffie bespreken. Denk maar aan Timbertech van Firewire, lichte Tuflite surfboards en Thunderbolt Carbon surfboards van CJ Nelson.
Slot
Hopelijk heb je hiermee al een beter overzicht over de verschillende surfboards die je kan kiezen. Natuurlijk is het niet evident om deze verschillende componenten samen te stellen tot een surfboard die bij jouw surfstijl past.
Daarvoor help ik je graag via mail, over de telefoon of in de shop zelf om te zoeken naar de perfecte plank. Twijfel zeker niet om raad te vragen zodat we je surfervaring samen zo goed mogelijk kunnen maken.
Greetz,
Matt