Surfwax

Waarvoor dient surfboard wax

Surfboard wax wordt gebruikt om de surfer extra grip te geven op het surfboard tijdens het surfen. Het wordt aangebracht op het bovenoppervlak van het surfboard. De wax zorgt ervoor dat de surfer niet uitglijdt op het board en maakt het gemakkelijker om manoeuvres te maken op het board.

Surfboard wax is specifiek ontworpen voor gebruik op surfboards en is vaak gemaakt van natuurlijke materialen zoals bijenwas of plantaardige oliën. Er zijn verschillende soorten surfboard wax op de markt, afhankelijk van de watertemperatuur en de weersomstandigheden. Koud water wax is harder en meer grippend, terwijl tropische wax zachter en makkelijker te smeren is en vaak een fruitig geurtje heeft.

Surfboard wax wordt meestal aangebracht door diagonale lijnen op de surfplank aan te brengen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de wax goed wordt verspreid en dat er geen dikke klonten wax op het board achterblijven. Surfboard wax moet regelmatig worden vervangen of bijgesmeerd om ervoor te zorgen dat de surfer voldoende grip op het board heeft.

Surfboard Waxen

Er zijn verschillende soorten surfwax op de markt, afhankelijk van de weersomstandigheden en de watertemperatuur. Hier zijn enkele van de belangrijkste soorten surfwax:

  1. Tropische wax: Dit is een soort surfwax die is ontworpen voor gebruik in warm water, met temperaturen boven de 25 graden Celsius. 
  2. Warm water wax: Dit is een surfwax die is ontworpen voor gebruik in warm water, met temperaturen tussen 21 en 29°C.
  3. Mid warm wax: Dit is een soort surfwax die is ontworpen voor gebruik in watertemperaturen van 14 tot 23°C. 
  4. Koud water wax: Dit is een soort surfwax die is ontworpen voor gebruik in koud water, met temperaturen onder de 15 graden Celsius. Koud water wax is vaak harder en meer grippend dan tropische wax om de surfer extra grip te geven in koud water.

Om de juiste wax te kiezen voor je surfplank, is het belangrijk om rekening te houden met de watertemperatuur en de weersomstandigheden waarmee je te maken zult krijgen. Als je gaat surfen in koud water, is koud water wax waarschijnlijk de beste optie. Als je niet zeker bent van de watertemperatuur, kun je deze best eens opzoeken.